Login

Glavolomke

ŠIBICE

Na stolu se nalazie tri šibice. Ne dodajući im ni jednu šibicu napravi od njih četiri.

  Rješenje:

BIOSKOP

Neki ćutljivi čovjek dođe na blagajnu bioskopa i položi pred blagajnicu 20 KM, ne govoreći ništa. Blagajnica mu na to ne reče ništa, nego mu pruži kartu od 20 KM, iako je još bilo karata od po 12, odnosno 9 KM. Kako je ona mogla znati da on želi kartu od 20 KM.

Rješenje:

TRGOVINA

Neko kupi jednog dana nož za 15 KM, a idućeg dana dođe opet u istu trgovinu, zatraži nož od 30 KM i vrati nož od 15 KM. Na zahtjev prodavca da doplati još 15 KM, on odgovori: „Juče sam vam dao 15 KM, a sada nož od 15 KM, znači – ne plaćam ništa.” Da li je bio u pravu?

 Rješenje:

 VODA

U sudu od 1 litra ima 6 dl vode.Ako se u ovaj sud uspe još 6 dl vode. Koliko će vode biti u njemu?

  Rješenje:

 BROJ 666

 Kako se broj 666 može povećati za polovinu svoje vrijednosti, a da se nad njim ne vrše nikakve aritmetičke operacije?

 Rješenje:

 KUHANJE JAJA

Da bi se jedno jaje skuhalo, potrebno je da voda ključa 5 minuta.Koliko dugo treba da ključa voda, da bi se skuhala 4 jajeta?

Rješenje:

TURISTI NA RIJECI

 Trojica turista došla su do rijeke. Na obali je bio samo jedan čamac sa 2 mjesta. Koristeći se tim čamcem svaki od turista prešao je na suprotnu obalu, no tako da je čamac paran broj puta prešao rijeku. Kako je to bilo moguće?

Rješenje:

VJEVERICA

 Prilikom jedne oluje sakrili su se vjeverica-otac, vjeverica-mati, i mala vjeverica, ispod jednog velikog drveda. „Kad bi se ovo drvo slomilo-rekla je mala vjeverica- poginuli bismo sve četvero”.

 Rješenje:

GDJE JE MARKA?

 Tri gosta večeraju u jednom restoranu. Poslije večere svaki gost preda na blagajni po 10 KM. Blagajna zadrži 25 KM za večeru, svakom gostu vrati po 1 KM, a 2 KM zadrži za garderobu. I onda: od svakog gosta je naplaćeno po 9 KM, što znači ukupno 27 KM; za garderobu je zadržano 2 KM, što zajedno sa sumom naplaćenom od gostiju izmosi 29 KM. Ali su gosti predali na blagajni ukupno 30 KM. Gdje se poslije toga nalazi 1 KM?     (Gdje je marka?)

Rješenje:

 AUTOMOBILI

 

U 8 sati prije podne polazi putnički automobil iz Sarajeva za Mostar, sa brzinom od 60 km na sat. U 10 sati polazi teretni automobil iz Mostara za Sarajevo, sa brzinom 40 km na sat. Koji će od njih u trenutku susreta biti bliži Mostaru?

 Rješenje:

KONJ I MAČKA

Neki čovjek ostavi svom nasljedniku konja i mačku, s tim da ih proda, pa da novac koji dobije za konja da u dobrotvorne svrhe,a novac koji dobije za mačku zadrži za sebe.Kako je nasljednik postupio, pa da najveći dio dobijenog novca ostane njemu?

 Rješenje:

SVIJEĆE

Koliko će svijeća ostati, ako se od 5 upaljenih svijeća dvije ugase?

Rješenje:

GUSKE

Koliko je gusaka bilo na vodi kada se zna da je jedna guska plivala ispred druge, druga iza dve druge, a treća izmežu dvije druge?

Rješenje:

PONOĆ JE I PADA KIŠA.

Ako je u ponoć padala kiša, može li se očekivati da će nakon 72 sata vrijeme biti sunčano?

Rješenje: